Следвайте Гласове в ТелеграмООН Жени публикува нов доклад за отношението към жените в Газа.

...
Следвайте Гласове в ТелеграмООН Жени публикува нов доклад за отношението към жените в Газа.
Коментари Харесай

ООН: За шест месеца в Газа са убити над 10 000 жени, сред които 6 000 майки, 19 000 деца са осиротели

Следвайте " Гласове " в Телеграм

" Организация на обединените нации Жени " разгласява нов доклад за отношението към жените в Газа. Шест месеца след началото на войната 10 000 палестински дами в Газа са били убити, измежду които към 6 000 майки, а 19 000 деца са останали сираци. Жените, които са оживели след израелските бомбардировки и наземни интервенции, са разселени, овдовели и изправени пред гладна гибел. Това опустошително диференцирано влияние продължава да трансформира войната в Газа и във война против дамите.

Поредицата от отчети за тъждество сред половете, направена от " Организация на обединените нации Жени " за Газа, дава обстоен разбор на действителния живот на дамите и девойките в линията Газа, като документира отвратителните условия на живот. Публикацията, озаглавена " Недостиг и боязън ", се концентрира върху неналичието на достъп до вода, канализация и хигиенични услуги, които са от жизненоважно значение за здравето, достолепието, сигурността и интимния живот на дамите.

Повече от един милион палестински дами и девойки в Газа са изправени пред пагубен апетит, като съвсем нямат достъп до храна, безвредна питейна вода, функциониращи тоалетни или течаща вода, което основава животозастрашаващи опасности. Достъпът до чиста вода е изключително значим за кърмачките и бременните дами, които имат по-големи дневни потребности от вода и калории. Той е от значително значение и за опцията на дамите и девойките да съблюдават почтено и безвредно своята менструална хигиена. По оценки на " Организация на обединените нации Жени " за покриване на потребностите на 690 000 дами и девойки в Газа всеки месец са нужни 10 милиона превръзки за еднократна приложимост или четири милиона тампони за многократна приложимост.

" В Газа ние жените не можем да посрещнем най-простите си и съществени потребности: да се храним добре, да пием безвредна вода, да имаме достъп до тоалетна, да имаме превръзки, да си вземем душ,... да се преоблечем... ", споделя жена от Газа. 

" Досега са убити повече от 10 хиляди дами, от които към шест хиляди са майки. Жените, които са оживели след бомбардировките, страдат от всекидневен апетит, заболявания и непрекъснат боязън. Войната в Газа без подозрение е война против дамите, които заплащат висока цена за нещо, което не са провокирали ", съобщи Сузане Михайл, районен шеф на " Организация на обединените нации Жени " в арабските страни, на брифинг за медиите в Женева.

Само мирът може да постави завършек на това страдалчество. " Организация на обединените нации Жени " се причислява към апелите за осъществяване на Резолюция 2728 (2024) на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призната на 25 март 2024 година, с която се изисква неотложно преустановяване на огъня в Газа, освобождение на всички заложници и безвреден и безконтролен достъп на филантропична помощ.  

" Организация на обединените нации Жени " работи с палестински женски организации и сътрудници в границите на филантропичните системи/пространства, с цел да се застъпи за правата и потребностите на дамите и девойките и да даде незабавно нужната помощ. В Газа " Организация на обединените нации Жени " е помогнала на съвсем 100 000 дами и техните фамилии с храна, одеяла, зимни облекла, сапун, памперси и санитарни комплекти. Още десетки хиляди продукти са на граничните пунктове от седмици. Това е единствено дребна част от това, от което се нуждаят дамите и девойките в Газа. Както е посочено в съгласуваните изводи на неотдавна извършената Комисия по ситуацията на дамите (CSW68), дамите и девойките би трябвало да бъдат в центъра на нашата групова филантропична реакция.

Инфо: unwomen.org

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР